Паркет, ламинат или дюшеме? Какво да избера?

693015.02.18


Паркет, ламинат или дюшеме? Какво да избера? Това е едно от най-важните решения за интериора, от което зависи и цялостния вид на помещението. Ако всички мебели могат да бъдат заменени сравнително лесно, то поставянето на нова или ремонта на подова настилки е свързано с доста повече средства и неудобства.

За да направим правилния избор, нека да обърнем внимание на характеристиките на всеки един вид настилка по отделно, с техните предимства и недостатъци:Паркетът:

Масивен – това е класическият паркет, който е изграден единствено от масивна дървесина. Има  много дълъг живот, може да се цикли и прелакира многократно.

Трислоен или многослоен – това е паркет, който се състои от няколко слоя дървесина. Най – горният слой е от масивно дърво, може да бъде завършен с байц, покритие от лак или масло. Долните обикновено са от иглолистна дървесина. Предлага се в разнообразни цветове и шарки. Съществено предимство на трислойния паркет е неговия улеснен монтаж – чрез клик система, подобно на ламината. Животът му е по-кратък -  обикновено може да се цикли до 3 пъти, но пък е по-евтин от масивния.


Предимства на паркета:

- Дълготрайност

- 100%  екологична подова настилка

- Подлежи на реставрация

- Униклна визия – шарките на естествената дървесина са неповторими. Създават незаменим стил и уют;

- Много добър изолатор – на температура и шум.

Недостатъци на паркета:

- Лесно се поврежда при удар и мокрене;

- По-труден за монтаж, в сравнение с ламинирания паркет;

- Висока цена.


Ето няколко ценни съвета при избор:

  1. Хубаво е паркетът да е с дебелина от поне 15мм., дори 20 мм. Дебелината играе важна роля, както за стабилността на настилката и издръжливостта й на натиск, така и позволява паркетът да бъде циклен повече пъти, което удължава времето му на живот.
  2. Най-разпространен в България е дъбовия паркет, поради лесното му оцветяване, което го прави изключително приспособим към различни дизайни и интериорни решения. Освен дъб се използват още бук, ясен, орех, клен, череша и др. В последните години навлязоха паркети от екзотична дървесина като ипе, ироко, жатоба, бамбук, тик, кумару, венге, мербо, махагон, зебрано, авора, сукупира, пиланг, палисандър и др. Екзотичният паркет се цени най-вече заради уникалните си цветове и шарки.
  3. Естественият паркет се монтира по три начина – лепене, сглобяване или коване. Това задължително се прави по посока на светлината върху суха циментова основа с равно покритие или върху вече съществуващи здрави и добре почистени настилки. 
Дюшемето 

Също  масив, който се изработва от различни видове дървесина, дъб, орех, чам или други, като характерната му особеност е, че плоскостите са с големи размери както на ширина, така и на дължина:

- ширина на дъската  12см до 22см.

- дължина от 30см до 400см.

- стандартната дебелина на дюшемето е 2– 4 смПредимства и недостатъците и характеристиките на дюшемето са същите както и при естествения паркет. Дюшемето, именно заради по-големите размери на дъските, е подходящо и предназначено за полагане в помещения с по-голяма квадратура, обикновено над 30м2. Цветовите дизайни и възможностите за обработка за постигане на оригинални ефекти се използват максимално от интериорните дизайнери за придаване на определена атмосфера и стил на помещението.Ламиниран паркет 

Многослойна синтетична настилка, която се произвежда чрез насищане на дървесните частици 82% -90% с пластмасови смоли 10% -18%, след което те се подлагат на натиск под висока температура и налягане, в резултат на което слоевете се сливат в един лист.


Според вида дървесните частици, от които са изработени плоскостите:

ПДЧ – Пресовани дървесни частици

MDF – Дървесни частици със средна плътност

HDF – Дървесни частици с висока плътност

ПДЧ е с най-ниско качество и се препоръчва за помещения с ниска натовареност, например спалнята. За останалите помещения се препоръчва поне MDF, а за офиси и обществени помещения задължително HDF с висока плътност.

Важен показател за качеството на ламината е неговия клас на износоустойчивост, който се отбелязва с AC от 1 до 5 или буквата W класове 21,22,23,31,32,33. Класовете от 21 до 23 са за жилищни помещения за домашно ползване, а класовете от 31 до 33 – за обществени помещения с  натоварено ползване. 

Друг важен показател е дебелина, тя варира от 6мм до 12мм . Колкото е по-голяма дебелината, толкова по-добра е топло и шумоизолацията. 
Предимства на ламината:

- Огромно разнообразие от цветове и декори. Ламинираният паркет може да бъде гланциран, сатенен, матиран, може да изглежда като естествен камък, мрамор, дърво или да се постави принт върху него;

- Цената му е значително по-ниска, в сравнение с естествения паркет и дюшемето;

- Лесен, бърз и евтин монтаж и демонтаж. Освен върху циментова замазка, може да се монтира и върху настилки като балатум, мокет, стар паркет и др.;

- Лесна поддръжка и почистване;

- Сравнително добра устойчивост на влага;

- Добра устойчивост на температурни изменения и светлина;

- Устойчив на надраскване;

- По-трудно запалим, в сравнение с естествения паркет и дюшемето;

- Повечето съвременни модели ламинат са съвместими с подово отопление.