Мазилките създават стилен дизайн, уют или артистичност!

141115.01.18


Декоративните мазилки откриват нови интериорни и екстериорни дизайнерски решения. Подчертават стила, могат да пресъздадат атмосферата на различни епохи и придават неповторимо усещане за уют, елегантност или артистичност.

Особено актуални в момента са и лъскавите покрития с вид на мрамор като най-често предпочитаните цветове са графитните тонове. Ефектите, които могат да бъдат постигнати с декоративните мазилки са необятно много. Те се полагат ръчно и са изкуство. Интересното е, че всеки път се получава уникално изпълнение, тъй като е почни невъзможно да направим точно същия релеф. Има мазилки, които са с ефект на камък, дърво или плат, а други се правят като картина - произведение на изкуството, поставено на стената.

За коридори специалистите съветват да се избере мазилка с пясъчен ефект, която е високо устойчива. Тя трудно може да бъдат наранена, освен това може да се мие.

За стълбища във вила или къща са подходящи и по-грубите мазилки с релеф. Те се постигат с само с груба шпакловка, след което се нанася боя. В случай, че нямате интериорен дизайнер или професионалист и сте се нагърбили сами с работата по избор и покупка на материали за строителството, можете наистина да си докарате световъртеж от пренаситения с предложения пазар, по отношение на всякакъв вид строителни материали, включително мазилки. Едно от първите решения, които трябва да вземете е да изберете между течни и сухи мазилки. На въпроса към майсторите това звучи така: ”Баки или торби?”.

Течните мазилки представляват готови за работа смеси, предназначени за завършено декоративно покритие на вътрешни и външни повърхности. Те се продават в баки по 25 килограма, които стигат за покриване на около 10 квадратни метра площ, въпреки че това последното много зависи от повърхностите и професионализма на изпълнителите.

Според материалите, от които са направени, течните мазилки могат да бъдат 

- Полимерни, които се препоръчват се за външна употреба)

- Силиконови, които стават и за вън, и за вътре

- Силикатни - за външно покритие. Цветовите гами наистина са необятни. Предлагат се 20-30 000 вида цветове за мазилки! Иди че избери ако можеш! Две неща, обаче, би следвало да се имат предвид при избор на цвета. Първото е, че това, което гледате в каталога за цветовете, на стената ще изглежда по-ярко. Второто е, че това, което на външната стена ви изглежда по-ярко, с годините ще избледнее. Така приблизително можете да се справите с избора на цвят на мазилките, когато отчитате тези два фактора и да се доближите максимално до собствената си цветова цел.