Мария Георгиева: "Родена съм да бъда фризьор!"

288609.12.16


1. Защо избрахте точно тази професия?

Това е спорен въпрос кой кого избра. По-скоро бих казала тя мен, макар и да прозвучи нескромно. В лицето на тази професия аз срещнах себеподобен. Фризьорството не е занаят, то е живо, променливо, гъвкаво като нано молекула. Определено смятам, че не е за всеки. Аз горя в тази професия. Тя е моят живот, моето АЗ. Нямам любим стил, не подражавам на никой, не съм покорна. По-скоро съм буря, океан от емоции. Думи като „не може“, „уморена, „изчерпана“ в моят речник не присъстват. И професията е такава. Фризьорството е като модата - резки нива на амплитудите, ден с ден не си прилича. Задавате ми въпрос, чийто отговор е неизчерпаем. И за да не съм многословна ще кажа следното: аз СЪМ фризьор, родена съм да бъда фризьор, имам редкия шанс да диктувам модните тенденции в този бранш. Чувствам отговорността да управлявам цял един свят в стремеж да го направя красив и чист. Ето какво съм избрала - съвършената красота.


2. От колко време се занимавате, какви сертификати притежавате?

Документално от 20 години, професионално от 15 години. Все пак се изисква време да поемеш информацията и практика, за да я приложиш. Физически от 3 годишна. В разговори с околните майка ми често казва: “Тя от малка е привлечена от тази професия. Когато я питахме каква иска да стане, тя казваше „имиджмейкър“. Бяхме потресени от думата, но днес виждаме, че е била родена именно за това.“

Що се отнася до документи, имам цяла една стена със сертификати, но в салона държа само част от тях. Майсторско свидетелство, издадено от Франция, Майсторско свидетелство, издадено от България, сертификати от курсове и т.н. През 2012-та година станах NTSM (национален технически съпорт мениджър) за балканите, работейки за една много любима марка, на която бях техник в рамките на няколко години.

Смятам обаче, че не листа хартия казва кой си и какво можеш. Признанието идва от крайния клиент. Този на стола, седнал пред очите ти, оставен в ръцете ти. За мен не толкова документа е от значение, колкото постигнатия резултат.

3. Това работа или призвание е за Вас?

Тук ще бъда кратка. Това за мен е живот. То е началото и края, и обратно. Вселена на вечността. То е цялото ми всичко. Моят опиат! А тези, които ме познават добре,  биха казали, че скромно се изразих на този въпрос. Покрай фризьорството, развих още седем професии, тясно свързани с Първоизточника. И като казвам, че за мен това е живот, повярвайте - ЖИВОТ е!