Колко струва ремонтът на банята?

434117.01.20

Ремонтът на баня е един от най-скъпите в един апартамент. Повечето бани в стандартните апартаменти са само 3-4 м2, а ремонтът струва хиляди левове.  Защо?

Ето основните стъпки, през които е необходимо да се премине, за да се достигне до желания резултат:

1. Изготвяне на проект и оферта


Първо, е добре да си представиш как искаш да изглежда твоята баня и къде ще бъде удобно и функционално да се разположи оборудването – тоалетна, мивка, душ, шкафове и др. Можеш да се възползваш от 3Д дизайн, който предлага вече почти всеки един магазин за баня. Обикновено се заплаща около 50 лв. за 3Д дизайн, които се приспадат при покупка. Визуализацията ще ти помогне да видиш нагледно, както цветовете и фигурите на плочките, така и цялостния изглед заедно с оборудватето.

Имай предвид, обаче, че този проект не съдържа точни размери на всеки един детайл и в повечето случаи изпълнителите се налага да правят корекции в разположението, в зависимост от техническите възможности за изпълнение и размерите на плочките и оборудването. Точен проект може да бъде изработен само от дизайнер, който ще оразмери помещението и ще обсъди своите препоръки. Цената за тази услуга започва от 200 лв и зависи от:

Големината на банята;

Броя и вида на мебелите в банята;

Броя на консултациите, които ще направиш с дизайнера/архитекта;

Броя на корекциите, които ще се направят впоследствие, ако промениш решението си за това как искаш да изгледжа банята;

Дали ще се включва проектиране на ВИК и електро инсталация.

Проектът задължително трябва да бъде разгледан от изпълнители, които да направят оглед, за да оценят техническите възможности за осъществяването му и да изготвят оферта за изпълнение.

Огледът обикновено се заплаща 20 лв и включва посещение, техническа консултация и ценово предложение.

А как да прецениш, коя оферта да избереш? Ето няколко съвета:

Поискай подробна оферта за труд и материал и обсъди с изпълнителя какво включва цената. Трябва да изясните детайлите на обхвата предварително, за да се избегнат изненади и недоразумения.

Бъдете мнителни, ако някоя от предложените оферти е твърде евтина. Това може да се дължи на – липсващи дейности и материали, които ще се наложида се добавят впоследствие, евтини материали със занижено качество или на аматьорска работа.

Поискай информация за опита на изпълнителя и каква гаранция за изпълнение може да предостави;

Подпиши заданието преди да се започне работата и договор, особено, ако поръчката е на по-голяма стойност. Клиентът има законно право да поиска личните данни на изпълнителя/изпълнителите, които ще влизат в неговия имот и с които ще се разплаща.

2. Къртене, почистване и извозване на боклук.

Цената на тази дейност започва от 250 лв и зависи основно от обема на работа и местоположението на обекта. Контейнер за извозване на отпадаци до 4 кубика е около 100 лв.. Ако обектът се намира в центъра на града или в малка тясна уличка, неудобна за маневри и паркитане, работата ще се усложни. Изхвърлянето, също така, може значително да се оскъпи, ако боклука трябва да се пренася от няколко етажа по стълбите. Може да се изчисли ориентировъчно около 2 лв на чувал до 25 кг на всеки етаж. По-обемните предмети като вана или душкабина, съответно, са по-скъпи за изнасяне.

Подобни са цените и за качване на материалите за ремонта при доставка.

3. Електрическа инсталация

След почистването на боклука, първата дейност от същинския ремонт на баня е проверката, изграждането на нова електрическа система или ремонт на съществуващата. Задължително се изпълнява от специалист. Необходимо е да го запознаете с вашия проект, за да бъде изпълнена и съобразена дейността с вашия дизайн и разположението на осветителните тела, бойлера или друго оборудване –хидромасажна вана, душкабина или контакт. Цената за услугата започва от 60 лв, ако ще включва само проверка на кабелите и малък ремонт и може да стигне до няколко стотин лева, в зависимост от заданието на проекта.

4. ВИК

ВИК системата на банята е изцяло свързана и с кухнята. При ремонта на баня се налага доста често не само частично преработване на ВИК в банята, а и в кухнята или подмяна на цялата инсталация в апартамента. Ако нямате изготвен ВИК проект ще трябва да се доверите изцяло на опита на специалиста. Освен, че трябва да се съобрази с вашия дизайн, той трябва да прецени и техническите възможности за осъществяването му. Цените за ремонт или подмяна на ВИК инсталация започват от 350 лв. или 50-60 лв. на точка.

Какво трябва да следиш на този етап:

Съответстват ли ВИК точките с дизайна на банята и местоположението на оборудването;

Задължително е да се направи проба на инсталацията за топла и студена вода минимум 12 часа като се напълни системата и се следи за течове или влага около връзките. Важно е да се уверите, че няма риск от наводнение.

При канализацията, освен водната проба е нужно да се измери наклона на тръбите, който трябва да е: от крайна точка до сифона от 1° до 3°.

Не прави компромис с качеството на вложените материали и избора на опитен специалист. Това ще ти спести риск от наводнение, както в твоята баня, така и при съседите. Да не говорим за цената и нервите, които ще се наложи да платиш за ремонт на ремонта.

5. Изравняване на стените

Както след къртене, така и при новото строителство, се налага изравняване на стените преди полагането на плочки. В момента се използват основно два метода – полагане на мазилка и монтаж на предстенна обшивка с влагоустойчив гипсокартон. 

Мазилката безпорно е по-доброто решение. Тя е здрава, монолитна и дълготрайна. Но, изпълнението й е по-трудоемко, отнема повече време и е по-скъпо. Като време е необходимо от 1 до 3 дена, в зависимост от това, колко слоя ще са нужни за изравняването. Времето за съхнене е 3-5 дена. Разходът на материал, също зависи от дебелината, която трябва да се постигне. Дори само за една малка баня ще бъдат изразходени поне 10-20 торби. Цената за измазване започва от 500 лв и се определя от броя на слоевете, които е нужно да се направят, както и от разхода и качеството на материала.

Гипсокартонът се монтира обикновено за един ден на стените и тавана. Цената започва от 400 лв. и се определя основно от големината на банята. При предстенната обшивка с гипсокартон, обаче, недостатъкът, е че банята ще се стесни минимум с 4 см на всяка стена. Трябва да прецениш, с кое можеш да направиш компромис, преди да вземеш решение дали ще избереш изравняване на стени с мазилка или с предстенна обшивка с гипсокартон.

Изработването на куфари с конструкция от гипсокартон за скриване на тръби и обличане на тоалетна/структура обикновено се таксуват допълнително 120-150 лв на куфар.

6. Подова замазка

Следвашата стъпка е подовата замазка, която се изпълнява с цел да се подравни пода след къртене и да се подсигури правилния наклон в банята: от крайна точка до сифона от 1° до 3°. Имай предвид, че подова замазка се налага и ако съществуващата настилка е мозайка, защото наклонът при мозайката е по-голям от необходимия при плочките.

7. Хидроизолация

Хидроизолацията на банята е задължителен етап, който не трябва, нито да се пропуска, нито да се пренебрегва. Керамичното покритие, лепилото и фугиращата смес сами по себе си не осигуряват водонепропускливост на повърхностите. Цената само за хидроизолационните материали е минимум 150 лв.

Правилното изпълнение на хидроизолацията, за да се гарантира качествен ремонт на баня е:

В ъглите между стените и пода, както и по ъглите на цялата височина на стените се поставят хидроизолационни ленти.

Около сифоните и тръбите се поставя също лента или хидроизолационни маншети.

Нанасят се най-малко два непрекъснати слоя хидроизолация по цялата повърхност на пода, по целите стени.

Ако стените се изравняват с гипсокартон, стените около ВИК тръбите и връзките, също, задължително се хидроизолират преди да се монтира предстенната обшивка.

8. Лепене на плочки