Колко струва лепенето на плочки?

8135913.11.17

Предстои Ви ремонт в дома или офиса. Ще поставяте нови плочки в банята, кухнята или на пода в коридора. Чудите се дали сте направили правилния избор и как да прецените, какъв бюджет Ви е нужен? 


Ето  средните стойности за  цените на труда и материалите, и от какво зависят те:

Ако вече сте направили избора на теракота, фаянс или гранитогрес и се интересувате от цената за поставяне и избора на изпълнител, вземете под внимание основните фактори, от които зависи офертата:

1. Площта

Колкото е по-голямо помещението или площта, върху която ще се поставя теракота, фаянс или гранитогрес, толкова е по-ниска цената на квадратен метър. Препоръчително е да изберете един изпълнител , ако имате повече от едно помещение, за да Ви направи по-голяма отстъпка за обем от работа.

2. Типа материал

За подовите настилки се използва теракот или гранитогрес. Работа с гранитогрес e малко по-скъпа, но пък като материал гранитогресът е по-качествен и по-устойчив;

За стените обикновено се използва фаянс. Цената за лепене на фаянсови плочки не се различава от тази за лепене на теракота. По-скъпо излиза само, ако плочките се поставят на таван.


3. Типове редене и сложност

  • Стандартното редене на плочки цени:

            o Фаянс и теракота – 16-20 лв./кв.м

            o Гранитогрес - 18лв.- 22 лв./кв.м;

  • Диагоналното редене (използва се за пода в банята, обикновено) – оскъпява се средно с 2лв./кв.м.;
  • Рибена кост (комбинират се различни размери и цветове, за да се получи определена шарка ) – стандартната цена се оскъпява средно до 5 лв./кв.м, в зависимост от сложността;
  • Помещение или площадка с нестандартна форма – оскъпява се средно с 3лв./кв.м. Неправилната форма на пода или стените, или наличието на много чупки усложняват допълнително работата за напасване на редовете, формите и цветовете на шарките;
4. Сезона - през зимата обикновено е по-евтино, защото майсторите са по-свободни и намаляват цените. Докато през лятото в повечето случаи са претоварени и нямат достатъчно капацитет. Ще поемат вашия обект, ако сте склонни да платите повече.

5. Има известна разлика в цените на фирмите и майсторите на свободна практика. Физическите лица обикновено са склонни да работят на по-ниска цена, тъй като нямат постоянна заетост, изграден рейтинг и постоянни клиенти, както фирмите. 


Не се доверявайте на майстори, които взимат под 10-12 лв./кв.м. Поискайте и съгласувайте предварително договор за да уточните броя на вноските, количеството материал и гаранцията за работа. Всички детайли е необходимо да са ясни преди стартирането на работа, така че в случай на усложнение по време на изпълнението или по време на гаранционния период да можете да потърсите правата си.